• Snel geleverd Snel geleverd en geïnstalleerd
  • automatische levering Automatische levering toners of cartridges
  • Wij denken met je mee Wij denken met je mee
  • eerlijke prijzen Eerlijke prijzen

Printerbegrippen en afkortingen

Uitleg over printerbegrippen

Scroll verder

Printerbegrippen

Als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe zakelijke printer worden er veel begrippen en technische details benoemd. Maar wat betekenen al deze begrippen en afkortingen? Hieronder lees je de meest genoemde begrippen en afkortingen en de betekenis daarvan.

Soorten printers

Wat is een inkjetprinter?
Een inkjetprinter is een printer die cartridges gebruikt. In cartridges zit vloeibare inkt. De printkop van de printer print de inktvloeistof vervolgens op het papier.

Wat is een laserprinter?
Een laserprinter gebruikt toners. In toners zit (kleur)poeder wat mede door middel van een laser op het papier wordt gebrand. Daarom voelen printjes uit een laserprinter vaak warm aan als je deze er gelijkt uithaalt.
Lees meer over laserprinters en inkjetprinters,

Wat is een multifunctionele printer?
Een multifunctionele printer, of een MFP, is een printer die kan printen, scannen en kopiëren. Lees meer over een multifunctionele printer.

Wat is een refurbished printer?
Een refurbished printer is een printer van een bekend merk van een aantal jaar oud die volledig wordt herzien en daarmee aan een tweede levenscyclus kan beginnen. Lees meer over een refurbished printer.

Wat betekent monochroom?
Monochroom betekent letterlijk één kleursoort en binnen de printerwereld staat dit gelijk aan een zwart-wit printer. Een monochrome printer kan dus alleen zwart-wit printen.

Begrippen

Wat betekent ppm?
Ppm staat voor het aantal pagina’s dat een printer per minuut kan printen.
Hiermee wordt de printsnelheid van de printer bedoeld.

Wat betekent dpi?
Dpi staat voor dots per inch. Hiermee wordt de resolutie bedoeld van een foto of afbeelding. Het betreft het aantal pixels (een gekleurd puntje op een foto of beeldscherm) per inch (1 inch = 2,54 cm). Des te hoger de dpi, des te scherper foto’s worden afgedrukt en des te scherper afbeeldingen en documenten worden gescand. Bij een lage resolutie wordt de afdruk minder scherp hoewel dat nog steeds een prima afdruk kan zijn.

Wat is Wifi-direct?
Wifi-direct is in feite een draadloos netwerk tussen een printer en smart devices, zoals een smartphone. De printer genereert het draadloze netwerk zodat een smartphone met dat netwerk verbinding kan maken. Vervolgens kun je draadloos vanaf je mobiel een printopdracht naar de printer sturen. Je kunt dit vergelijken met bluetooth.

De communicatie verloopt dan niet via het Wifi-netwerk van jouw bedrijf of kantoor. Wil je de printer ook kunnen aansluiten op het Wifi-netwerk van jouw bedrijf, dan heb je daar een aparte module voor nodig.

Wat is NFC?
NFC staat voor Near Field Communication. Hiermee kan op korte afstand informatie worden uitgewisseld tussen bijvoorbeeld een printer en een chip in een creditcard-achtige pas. Door de pas tegen de printer aan te houden, log je in op de printer of rolt automatisch je printopdracht er uit. Het is hetzelfde principe als contactloos betalen met je smartphone. Het is een manier van veilig printen.

Scannen naar meerdere devices of mappen

Scan to?

Wat is scan-to-email?
Bij deze handige functie wordt een document wat je scant direct gekoppeld als bijlage aan een nieuw emailbericht. Vervolgens toets je in het emailbericht op de printer het adres in van de ontvanger en het gescande document wordt automatisch verstuurd naar de ontvanger.

Wat is scan to FTP?
FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit is een protocol (een functie) om een bestand (file) naar een server of internet te verzenden. Je kunt zo documenten scannen en uploaden naar de FTP server van de website van jouw bedrijf of een map op het netwerk.

Wat is scan to SMB?
SMB staat voor Server Message Block. Dit is een netwerkfunctie voor Windows-computers om bestanden te kunnen delen. De documenten stuur je door naar een gedeelde map op het netwerk van je bedrijf. Dit is een handige functie indien het een groot document betreft.

Wat is Scan to USB?
Met deze functie kun je documenten scannen en direct opslaan op een usb-stick die je in de printer kan steken (mits de printer voorzien is van een USB-ingang).

Wat is Scan to box?
Met deze functie kun je gescande documenten direct uploaden naar bijvoorbeeld de Google Drive, Onedrive of Dropbox.

Wat betekent duplex?
Duplex kopiëren of scannen is het zelfde als dubbelzijdig scannen of kopiëren.

Wat betekent OCR?
OCR staat voor Optical Character recognition. Dit is een zeer handige optie bij het scannen van documenten. De software herkent tekst in documenten en zet deze tekst om naar digitaal bewerkbare tekst. Je kunt dan direct in het document de tekst bewerken.

Ook wordt daarmee de tekst doorzoekbaar. Een voordeel daarvan is dat een factuur direct naar bijvoorbeeld een gedeelde facturenmap van de administratie-afdeling kan worden gestuurd.

Wat is een TWAIN Network?
Door middel van het TWAIN network is het mogelijk om de scanner van een multifunctionele printer aan te sturen via een computer binnen het netwerk.

Wat is een WSD scan?
WSD staat voor Windows Vista Webservices on Devices en is voor Windows Vista. Met deze functie kun je scannen naar een computer en kun je via een computer de scanner bedienen.

Wat is een DSM Scan?
DSM staat voor Distributed Scan Management. Hiermee kan je scans distribueren binnen het netwerk van je bedrijf.

Wat betekent handschrift wissen en markeren?
Deze scanfunctie herkent handgeschreven teksten in een document en zet deze om naar goed leesbare tekst en markeert deze tekst ook. Dit is handig voor het overzichtelijker maken van een document.

Wat is DCA?
DCA staat voor Data Collection Agent. Dit is een softwareprogramma waarmee gegevens kunnen worden uitgelezen van de printers. Deze software wordt geplaatst op één pc of server binnen het netwerk. Vervolgens kunnen alle printers op het netwerk uitgelezen worden, of dat er nu twee zijn of tweehonderd.

Wij kunnen op deze manier tellerstanden, storingen en onderhoudsmeldingen inzien. Zo weten we voor elke printer binnen jouw organisatie wanneer er inkt, toners of onderhoud nodig is.

Scanopties

ADF, RADF, Dual scan?

Wat is een ADF?
ADF staat voor ‘Automated Document Feeder’. Dit is de unit die je boven op de printer vindt. Hierin kun je bijvoorbeeld documenten leggen die uit meerdere pagina’s bestaan welke automatisch achter elkaar worden gekopieerd of gescand. Wil je een dubbelzijdig document scannen of kopiëren, dan draai je het document handmatig nog een keer om, om zo de andere zijde van het document te scannen.

Wat is een RADF?
De RADF is hetzelfde als de hierboven genoemde ADF en staat voor ‘Reversing Automated Document Feeder’. Alleen met deze optie wordt het document automatisch ingevoerd in de ADF om 1 zijde te scannen, vervolgens komt het document terug in de ADF en wordt dan weer automatisch ingevoerd om de andere zijde van het document te scannen. Met één handeling wordt het document aan beide zijden gescand. Je hoeft het document dus niet meer handmatig om te draaien.

Wat is een dual scan?
Een dual scan is een dubbelzijdige scanfunctie. Bij een dual scan bezit de Automated Document Feeder (ADF) zowel een scankop aan de onderkant als aan de bovenkant. Het document, of de dubbelzijdige pagina, wordt zodoende in één keer gescand aan beide zijden. Hiermee kun je dus veel sneller scannen dan met een RADF en het is daarmee ook minder foutgevoelig.

Uitbreiding printer functionaliteiten

Finishers

Finishers zijn extra componenten die je aan een multifunctionele printer kan toevoegen voor extra bewerkingen van documenten. Met finishers maak je van je printer een waar werkinstrument.

Denk aan:

  • Prints worden automatisch gevouwen
  • Documenten worden automatisch geniet per setje
  • Perforator, 2 of 4 gaats. De prints kunnen meteen in een ordner

Interne finishers

Interne finishers zijn extra opties voor een multifunctionele printer waarbij de functionaliteit, zoals gestaffeld afleggen of een niet-functionaliteit, in de machine zelf zit.

Externe finishers

Externe finishers zijn extra componenten die je aan de printer kan koppelen. De uitvoer capaciteit kan variëren van 1.000 tot maar liefst 4.000 vel.

Andere voorbeelden van externe finishers:

Job Separator
Bij de grotere (multifunctionele) printers verschijnen de printjes in de interne uitvoerlade. In deze interne uitvoerlade is het mogelijk om nog 1 0f 2 extra lades toe te voegen waardoor printjes gescheiden kunnen worden. Print je meer volume en wil je meer gescheiden kunnen printen, dan is de externe mailboxsorteerder de beste oplossing.

Mailboxsorteerder
Een mailbox sorteerder is een extra unit die op de printer aangesloten kan worden en de output direct verdeeld over meerdere uitvoerlades.

Kyocera printer met mailoboxsorteerder
De mailboxsorteerder zie je bij deze printer linksboven.

Lees meer over werking van printers.

 

Contact Waar kunnen we je bij helpen?