• Snel geleverd en geïnstalleerd
  • Automatische levering toners of cartridges
  • Wij denken met u mee
  • Eerlijke prijzen
Printers

6 tips voor duurzaam printen

Gepubliceerd op 9 maart 2021

In de meeste bedrijven wordt dagelijks veel geprint, ook al werken we steeds meer digitaal. Geprinte documenten zijn in veel gevallen nog onmisbaar. Gelukkig zijn er enkele makkelijke manieren waarmee u de impact op het milieu van al die afdrukken kunt verkleinen. Met deze 6 tips print u duurzamer en milieubewuster op kantoor:

1. Dubbelzijdig printen

Een vel papier heeft twee kanten. Door die beide te gebruiken, verbruikt u de helft zo veel papier. Zeker bij een groot bedrijf maakt het een groot verschil als elke gebruiker dubbelzijdig print. Als beheerder kunt u dit gelukkig als standaard instellen voor alle gebruikers op het netwerk. U kunt kiezen voor verplicht dubbelzijdig printen of voor dubbelzijdig als standaardoptie, waarbij enkelzijdig wel een keuze-optie blijft.

2. Printen in zwart-wit

Net als dubbelzijdig printen, kunt u als printerbeheerder zwart-wit als standaardoptie instellen. Bij een groot deel van de kleurenprints, zijn de gekleurde delen namelijk niet belangrijk. Veel medewerkers printen volledige e-mails, waarbij logo’s en handtekeningen in kleur worden geprint. De belangrijkste informatie, de tekst, is in zwart-wit net zo duidelijk. Maak het uw medewerkers daarom makkelijk door zwart-wit als standaard in te stellen. Hoeft er binnen uw bedrijf of afdeling helemaal niet in kleur geprint te worden? Kies dan voor een monochrome printer.

3. Papier recyclen

Het klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar toch wordt er nog heel veel papier bij het restafval gegooid. Moedig het recyclen van papier aan door papierbakken te plaatsen op strategische plekken in uw bedrijf. Naast de printer is daarbij een plek die niet mag worden overgeslagen! Een deel van de afdrukken wordt namelijk al weggegooid zodra ze uit de printer rollen. Dat is natuurlijk zonde, maar als het gebeurt dan kan deze mislukte afdruk beter in de papierbak terechtkomen dan bij het restafval.

4. Duurzaam papier

Er is gelukkig steeds meer duurzaam papier verkrijgbaar, waardoor we met z’n allen zorgen voor minder ontbossing. Papier met het FSC-keurmerk is geproduceerd met het oog op duurzaam bosbeheer. En bij papier met het EU Ecolabel is gedurende het hele productieproces de CO2-uitstoot beperkt. 123zakelijk levert alleen duurzaam papier bij haar servicecontracten (automatische levering van papier), dus daarmee zit u altijd goed.

5. Follow Me software

Een deel van de afdrukken wordt al weggegooid als het papier nog warm is. Andere documenten worden niet eens opgehaald bij de printer en blijven urenlang liggen. Dat is niet alleen papierverspilling, maar ook een gevaar voor de veiligheid van gegevens. Follow me software lost beide problemen op. Met deze software dient de opdrachtgever de printopdracht te bevestigen als hij naast de printer staat. Pas dan wordt de afdruk gemaakt. Is de opdracht niet meer nodig? Dan wordt het document ook niet geprint.

6. Minder printen door extra beeldschermen

Een deel van de documenten die wordt afgedrukt, wordt gebruikt als naslagwerk naast de computer. Het kan om een lijst met gegevens gaan, een e-mailbericht of een offerte. In veel gevallen kan een extra beeldscherm ook uitkomst bieden. Het document hoeft dan niet te worden geprint, maar kan op het extra scherm worden weergegeven tijdens het werken. Neem eens onder de loep of dit binnen uw bedrijf ook gebeurt en of het uitbreiden van de werkplek het aantal printjes kan verminderen.

DEEL DIT ARTIKEL
Updates

Het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte rondom alles wat 123zakelijk te bieden heeft.